hitfm

ASCULTA RADIO ORION PE HITFM.RO

 

Stiri

piata

Piata din Sebes dincolo de tarabe

 

Fie ca e vara, toamna sau primavara cetatenii din Sebes se perinda zilnic printre tarabele pline cu legume, fructe si lactate. Primele ore ale diminetii aduc zeci de oameni in cautarea unor produse proaspete, gustoase si daca este posibil, cu un aspect placut.

Piata din Municipiul Sebes reprezinta punctul principal de aprovizionare al cetatenilor care prefera produsele naturale in detrimentul celor oferite de supermarket-uri. Alaturi de alimente piata ofera si diferite produse destinate uzului casnic sau ingrijirii animalelor si a gradinii.

Pentru oricare cetatean al municipiului piata reprezinta un episod banal al zilei in cadrul caruia isi alege produsele potrivite nevoilor sale si interactioneaza in acelasi timp cu persoanele pe care le intalneste.

Cu toate astea, in spatele tarabelor piata devine o a doua casa pentru vanzatorii care isi petrec intreaga zi incercand sa isi vanda produsele. Existenta dincolo de tarabe ascunde insa sacrificii, nemultumire si dificultati pe care cetateanului de rand, presat de timp, ii este imposibil sa le observe.

Anotimpul ploios de toamna, le da serioase batai de cap vanzatorilor. Acoperisul nu ofera protectia necesara, iar apa si ninsoarea se scurg adesea asupra legumelor si fructelor, ducand uneori chiar la alterarea lor si la serioase pierderi.

De asemenea, apa se scurge pe jos printre mese datorita lipsei unei canalizari potrivite, surplusul de apa ducand la umezirea recipientelor in care produsele sunt depozitate pana la expunerea lor in cadrul tarabelor.

Vantul puternic si curentul, fac dificile zilele petrecute in asteptarea clientilor. Fie ca sunt comercianti sau producatori, multi dintre cei care vin in piata din Sebes spre a-si comercializa produsele renunta la timpul petrecut alaturi de copii si chiar la orasul natal, aflat la sute de kilometrii distanta.

Programul strict al portarului pietei, ingreuneaza munca comerciantilor, multi dintre acestia nereusind sa se incadreze in intervalul orar permis pentru intrarea cu autoturisme. Astfel, cei care doresc sa transporte marfa la taraba, trebuie sa parcurga drumul de la parcare pana in spatiul in care doresc sa isi expuna produsele, singura dorinta fiind ca portiile sa fie deschise atunci cand e nevoie, spre a facilita transportul kilogramelor de produse care apasa greu asupra umerilor comerciantilor.

O alta problema cu care se lovesc cei care aleg sa isi comercializeze produsele in piata din Municipiul Sebes este legata de diferenta pe care cumparatorii o fac intre producatori si comercianti. Stilul de viata sanatos impus de mass-media, se resimte si in alegeriile consumatorului care urmareste achizitionarea de produse culese direct din gradina si evita comerciantii.

‘’Vin de la 6 ani sa vand aici in piata, ii stiu orice miscare. Bani se iau in fiecare an iar renovari nu se fac. Se construiesc doar baruri unde merg betivii care ne fura marfa de pe masa, cu marfa stam in conditii aiurea cunosc mai multa lume ca acasa si clienti am ca altfel nu as veni, deci nu e asta problema…problema sunt conditiile cred ca s-ar gasii fonduri insa e un dezinteres total. Uite la acoperis cum este, se scurge apa pe masa exact pe baxuri …am avut probleme si cu rozatoarele.’’

‘’Alesii locali nu stiu cum arata alte piete? ’’

CIMG0005

‘’Marfa pe care o vezi pe masa e aceeasi la toata lumea…noi am fost nevoiti sa ne expunem sus firma si avem numai de pierdut…iar cei care se cred producatori le spun clientilor sa nu cumpere de la noi, nu se mai merge inainte. Suntem persoane fizice si noi platim si fisc si stam in apa, eu cumpar marfa de la angro si daca mergi dimineata ii gasesti acolo pe toti producatorii care sustin ca aduc marfa din gradina proprie.’’

Conditii sau nu, comerciantii sunt nevoiti sa se adapteze situatiei in fiecare zi pentru a-si castiga existenta. Nivelul scazut de trai si necesitatea banilor ii motiveaza in fiecare zi sa ia totul de la capat si sa asigure fructele si legumele proaspete in ciuda conditiilor precare.